Netwerkvraag.nl: een site voor álle computergebruikers.

Ultra High Performance kabels.

VGA kabels upgrade naar Ultra High performance kabels.
Video Graphics Array (VGA) is de analoge standaardindeling van beeldscherm met een resolutie van 640x480, die aangesloten wordt via een 15 polige high density D-sub connector volgens de VGA industriële standaard. Tegenwoordig worden via de VGA connector veel hogere resoluties aangeboden en om dat goed te kunnen weergeven worden er ook hogere eisen aan de kabel gesteld.

VGA kabels zijn in Digital Signage omgevingen nog steeds de meest gebruikte aansluitkabels.

Het principe van VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing d.m.v. van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren, Rood, Groen en Blauw (RGB) worden apart over een lijn gestuurd en de horizontale- en verticale uitlijning wordt door een Hsync en Vsync (=synchronisatie) aangestuurd. Het analoge niveau van elk van de kleuren Rood, Groen en Blauw bepaalt de kleur.

Een beeld wordt gevormd door 480 lijnen van 640 pixels die door de verticale- en horizontale sync gepositioneerd worden. Een volledig scherm wordt 60 maal per seconde (60 Hz) opgebouwd om flikkering te voorkomen. Het menselijk oog detecteert een flikkering tot een refreshrate van 30 Hz. Bij hoger dan 30 Hz refreshrate ziet men geen flikkering meer.

Hoe groter de resolutie des te meer informatie moet er naar het scherm gestuurd worden binnen een bepaalde tijd (zie illustratie hieronder).

vga_scherm.jpg

Opbouw van een beeld op een monitor.
Elke VGA monitor heeft een interne klok waarbij elke pixel wordt gerefreshed (25,175 MHz).
De periode van één pixel is dan 39,72 ns, afgerond 40 ns. Een VGA monitor wordt gerefreshed met behulp van een verticale- en een horizontale synchronisatie. In het linkse boven gedeelte van het scherm wordt de refreshcycle gestart. Nadat de eerste pixel wordt gerefreshed, gevolgd door de resterende pixels in de rij.

Wanneer de monitor een horizontale refreshimpuls ontvangt, start de volgende refreshcycle van een rij. Dit proces wordt herhaald tot de laatste rij van het scherm. Wanneer de laatste pixel van de laatste rij is gerefreshed wordt met een nieuwe verticale synchronistatie-impuls een nieuw scherm gestart. (de genoemde tijden zijn van toepassing op 640x480 VGA resolutie)

Verband tussen resolutie en bandbreedte.
De overdracht van informatie wordt weergegeven in bandbreedte.

([Horizontal resolution] x [Vertical resolution] x
[Repetition rate] x [1,2])/1.000.000

Voorbeeld:
1600 x 1200 x 85 Hz x 1,2
  1.000.000                          = 195,8 MHz (ca. 200 MHz)
 
Hieruit kan men herleiden dat de hoogte van de resolutie en de refresh-rate invloed heeft op de bandbreedte of anders gezegd: bij hogere resoluties en refreshrates moet het beeldsignaal op een hogere frequentie worden getransporteerd.

Hoe kunt u slechte beeldkwaliteit voorkomen.
Net als licht en geluid heeft ook stroom een voortplantingssnelheid.
Denk hierbij aan het donderen en de bliksem bij onweer. Je ziet de flits en hoort de donder later.
Tussen het moment waarop een signaal wordt aangeboden en het moment waarop het ontvangen wordt zit ook zo’n tijdsverschil. Bij een goede VGA kabel zitten de te ontvangen signalen binnen een bepaald tijdsframe, zodat de ontvanger in de monitor de signalen weer kan samenvoegen tot een goed signaal.
 
Als bij een kabel de looptijden van de RGB coaxaders verschillend zijn, zal de horizontale sync (het signaal dat bepaalt wanneer de RGB-signalen gepakt worden) op een verkeerd moment de RGB- signalen oppakken en wegschrijven op het beeld met vervorming als gevolg.

Ultra High Performance kabels.
Om deze vervorming te voorkomen heeft netwerkwinkel.com de VGA kabels geupgrade naar een hoger niveau. De kabel is opgebouwd uit 3x UL20276 coaxiale aders (RGB) die afgeschermd zijn met een spiraalfolie (en vanaf 10 meter bovendien met een 65% gevlochten afscherming), en 6x UL1589 stuuraders en dit geheel (coax+stuuraders) afgeschermd met aluminium/mylar folie en een 85% dicht gevlochten afscherming.

De Ultra High Performance kabels zijn gemaakt van zeer soepele, gladde ACT kabel.
De AK49xx reeks is voorzien van gepatenteerde aangegoten ACT kappen. De AK93xx reeks is voorzien van gepatenteerde volmetalen ACT  kappen die het gebruik van ferrietkernen overbodig maken.

VGA kaartje
Alle Ultra High Performance kabels zijn voorzien van een test rapport.

Wilt u Ultra High Performance kabels aanschaffen?